topmeny

8 fakta om torra ögon – om orsak, symptom och behandling

1. Torra ögon, kallat för ”sicca”, är ett vanligt problem framförallt för äldre. Man räknar grovt med att ungefär 10 till 30 procent av kvinnor efter klimakteriet har besvär med torra ögon.

2. Ett vanligt symptom av torra ögon är att det känns som att man har ”grus i ögonen”. Många som drabbas vill helst sitta med stängda ögon, eftersom det blir väldigt obehagligt och ansträngande att exempelvis läsa eller titta på tv.

3. Den vanligaste orsaken till torra ögon är en minskad tårproduktion och en försämring av kvaliteten i tårvätskan. Konkret innebär detta att tårvätskan blir alldeles för tjock, samtidigt som tårfilmen är för tunn och måste spänna över ett för stort område.

4. Besvären med torra ögon förvärras ofta i rökiga och dammiga miljöer, men också efter lång tids läsning eller arbete framför datorn. Även vissa läkemedel kan påverka effekterna av torra ögon.

5. Det kan med finnas många orsaker bakom torra ögon och man kan göra tester av både tårvätskans mängd och kvalitet hos optikern eller ögonläkaren.

6. Att behandla torrt öga innebär i många fall en långvarig behandling, En av de vanligaste, och mest effektiva, behandlingarna är tårersättningsmedel som finns receptfritt att köpa på apoteket i många olika varianter. Man bör helst undvika preparat som innehåller konserveringsmedel eftersom dessa ofta retar ögar.

7. Receptbelagda tabletter som ökar produktionen av saliv, slem och tårar kan också hjälpa vissa människor och antibiotika i form av tetracykliner har också visat sig ha en viss effekt.

8. På kirurgisk väg kan man förbättra tårmängden, och sålunda minska besvären med torra ögon, genom att sätta in särskilda pluggar i tårpunkten, det vill säga i den lilla kanal där tårarna rinner ut. I somliga fall kan värmebehandling av tårpunkten ge en ärrbildning som komplicerar flödet av tårar ur ögat.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes