topmeny

8 Viktiga händelser och flera viktigt personer i Glasögonens historia

1. Exakt när glasögon i modern mening uppfanns är inte känt. Man har dock hittar egyptiska hieroglyfer från 800 före Kristus med beskrivningar av enkla glaslinser, och det är känt av man i det antika Grekland visste att vattenfyllda glaskärl kunde bryta ljuset för att uppnå en förstorande effekt.

2. Den arabiska vetenskapsmannen Ibn al Haitam (965-1035 e.Kr) räknas vanligen som optikens fader. Ibn beskrev så kallade lässtenar, dvs kristiller, som man placerade direkt på en text för att uppnå en förstorande effekt. De första kristallerna som användes för detta ändamål var gröna beryller, och det är också härifrån som man tror att ”brillor” härstammar.

3. I ett fynd av en vikingaskatt på Gotland, daterat till år 1050, hittade man ett antal stora linser av slipade bergkristaller, allmänt kända som ”Visbylinserna”. Dessa tros även ha användts som ett slags glasögon, inte minst beroende på deras speciella, exakta slipning och förstorande förmåga.

4. Under 1300-talet utvecklas glasblåsarkonsten i Italien, och det var under denna tid som man lyckades slipa glas så att man fick fram de första linserna helt avsedda för läsning. Dessa glaslinser kunde man hålla framför ögat och få en förstorande effekt, troligtvis med syfte att korrigera ålderssynthet. Till en början var det frågan om ett glas, men mot slutet av 1300-talet kom man på olika innovativa sätt att fästa både ett och två glas framför ögonen.

5. På 1400-talet uppfinner man pincenén eller bygelglasen, där de två linserna klämdes fast på näsroten med ett slags fjädrande bygel. Dessa passande bäst för stillasittande läsning eftersom de satt ganska dåligt på näsan.

6. Under 1500-talet blir glasögonen ett slags symbol för beläsenhet och snille. På så vis blev glasögonen inte bara funktionella, utan även ett slags symbol som konstnärer använda för att imponera med sin vishet. Under detta århundrade uppfanns också den konkava linsen för de som var närsynta.

7. Någon gång i början av 1600-talet skapades glasögonen i mer modern mening. I Tyskland börjar man innefatta de slipade linserna i en tunn silvertråd helt enkelt för att kunna fästa dem bättre, och senare, 1730 uppfanns de så kallade ”skalmarna” av en optiker i england. Detta innebar att man nu kunde lansera glasögon för vanligt folk och inte bara för bemedlade.

8. En annan viktig uppfinning i sammanhanget kom på 1700-talet när Benjamin Franklin, som då var närsynt och med åldern blev ålderssynt, tog ett par linser för långt håll (konkava linser), och ett par linser för nära håll (konvexa linser), kapade dem på mitten, och placerade dem å ena sidan i den nedre, och å andra sidan i den övre, delen av ett par glasögon. Och så var de första bifokala glasögonen skapade. Än idag använder vi så kallade Franklinglas då vi behandlar vissa slags brytningsfel hos barn.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes