topmeny

Presbyopi, Ålderssynthet

Presbyopi är termen för att beskriva en åldersrelaterad förlust av ackommodativ förmåga i ögat. Eftersom detta är en negativ förändring i synen som bli alltmer märkbar med hög ålder, kallas Presbyopi också för åldersseende.

Rent konkret innebär ålderseende att linsens tjocklek inte längre kan ändras för att anpassa ögat till seende på olika avstånd. Vi ser helt enkelt sämre på kort avstånd, vilket är en vanlig anledning till varför många behöver ”läsglasögon” i övre medelåldern. Ett alternativ är att använda kontaktlinser; det finns idag både effektiva endagslinser och månadslinser för att korrigera presbyopi. Det kan också nämnas att presbyopi inte är detsamma som hyperopi eller myopi, även om vissa symptom kan överensstämma.

Vem få Presbyopi?

Det finns egentligen bara ett svar på den frågan: de flesta. Lever du tillräckligt länge så kommer du förr eller senare att utveckla ålderseende på ett eller annat sätt. Förändringarna och fysiologin bakom presbyopi pågår hela tiden och börjar tidigt i livet. Däremot så blir det inte ett konkret problem förrän i 40-50 årsåldern för de allra flesta. Ett vanligt symptom är att texten blir suddig när man försöker läsa och att ögonen känns mer ansträngda och trötta än vanligt.

Det finns flera olika alternativ för att behandla presbyopi på ett effektivt sätt. Vi har nämnt glasögon och kontaktlinser, men för att anpassa behandlingen efter dina specifika förutsättningar, ska du alltid börja med att uppsöka en optiker. Det finns även kirurgiska ingrepp med laserbehandling för att behandla ålderseende, ett alterantiv som dock ännu inte är så vanligt.

Så här förklarar en optiker ålderssynthet…

…och en kirurg

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes