topmeny

Glaskroppen, Näthinnan & Synnerven

Om glaskroppen
Ögats inre delar är utfyllt av ett slags geléaktig massa som kallas för glaskroppen, eller på latin: corpus vitreum. Denna har som främsta syfte att hålla ögat utspänt. Egentligen är glaskroppen ingen ”kropp” utan en massa av hög densitet, det vill säga väldigt ”trögflytande”, som i sin tur består av diverse bindvävstrådar och andra organiska fragment.

Glaskroppen är på inga sätt ”optiskt perfekt”, utan kan ge upphov till små fläckar eller ”flimmer” i synfältet. Ett vanligt fenomen när man tittar på en ljus himmel eller liknande. Dessa små fläckar eller fragment rör på sig när man försöker titta närmare på dem, och de kan vara svåra att fokusera. Rent fysiskt är detta celler och bindvävstrådar som finns inne i glaskroppen och dessa kan röra på sig en aning. Därav är detta med andra ord ett helt naturligt fenomen och ingen defekt eller ögonsjukdom.

Däremot – om dessa fläckor plötsligt skulle öka dramatiskt i storlek eller antal, kan det vara ett tecken på att något är fel inne i ögat.

Om näthinnan
Näthinnan är ögats innesta hinna, kallas även för retina. Det är i näthinnan som ögats ljuskänsliga celler, det vill säga stavar och tappar, ligger. Näthinnan innehåller också ett stort antal celler med avsikt att fungera som en första bildbehandlare. Det är också därför näthinnan är så omtalad – och viktig. Helt enkelt för att den fungerar liksom filmen i en kamera.

Om synnerven
Denna nerv har som funktion att föra synimpulsen från näthinnan till synhjärnan. De två synnerverna förgrenas genom ögonhålan och passerar genom skallbasen för att därefter gå ihop till synnervskorsningen.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes