topmeny

Iris – regnbågshinnan & ögats färg

Placerad bakom den främre ögonkammaren hittar vi iris – regnbågshinnan. Irisen kan i många avseende kallas för ögats ”bländare” på så vis att den släpper igenom en mängd ljus genom pupillen, det håll som bildas i mitten.

Det ska dock påpekas att förmågan hos iris att reglera ljuset är väldigt begränsad, inte minst om man jämför med den ljusreglering som sker i näthinnan och hjärnan. (Irisen kan reglera ljuset i ett förhållande av 16:1, men ögat själv fungera i ljusintensiteter som varierar mellan 1:1000 000 )

Iris är uppbyggd av två olika muskelfibrer. Det enda lagret ligger som strålar mot pupillkanten och det är dessa slags fibrer som ”drar isär” iris så att en större pupiller uppkommer. Detta sker exempelvis när man försöker se i mörker, men också när man är upprörd eller i annan stark sinnesrörelse. Exakt intill pupillkanten finns en ringmuskel som har till uppgift att dra ihop pupillen, vilket sker när ögat exponeras för stark ljus eller, givetvis, när vi vilar.

Färgpigment i en komplex blandning
Iris är mest känt för att vara försedd med färgpigment, som i en komplex blandning ger ögats dess färg. Iris är det grekiska ordet för regnbåge och namnet kommer av att ögat kan ha så många olika färger.

Färgens exakta återgivning är ett komplext fenomen och avhängigt en disposition av mönster, pigmentering, bindväv och blodkärl i själva iris. Man kan lite enkelt säga att ju mer pigmentering som finns, desto brunare färg får ögonen. Själva genetiken som styr ögonfärgen är också väldigt komplex – och svår att förutsäga.

Det är vanligt att två föräldrar med blåa ögonen får ett barn med blå ögonfärg, men även gröna ögon eller bruna förekommer. Det hör också till saken att förändringar i ögonfärgen kan uppkomma senare i livet, exempelvis under puberteten, graviditet eller om man skadar ögat.

Ögonen har normalt samma färg, men undantag kan ske vid olika sjukdomar eller skador.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes

Email
Print