topmeny

Kontaktlinser – 8 fakta om linsens historia & utveckling

1. Den första moderna kontaktlinsen tillverkades i Schweiz i slutet av 1800-talet och var konstruerade av glas. Dessa linser beskrivs dock som synnerligen obehagliga och obekväma att bära och kunde därför bara användas kort stunder. På grund av detta blev de aldrig någon framgång och fick ingen större spridning.

2. De första mer kommersiellt gångbara kontaktlinserna kom först på 1940-talet. Dessa var tillverkade av plexiglas och täckte hela ögat. Precis som sina föregångarna var även dessa linser relativt komplicerade och obekväma att bära, varför man sällan kunde ha dem under en hel dag. Det var också ganska vanligt att man fick sår på hornhinnan av dem.

3. Det är först under 1960-talet som det verkliga ”genombrottet” för användandet av kontaktlinser sker. Det är då man börjar tillverka så kallade hydrogel-linser. Detta material var betydligt mjukare och mer flexibelt än plexiglasvarianten, och kunde bäras på ögat utan skavkänsla eller risk för sår på hornhinnan.

4. Alltsedan dessa har utvecklingen av kontaktlinser förfinats. En milstolpe nåddes 1999 då man tog fram den första silikon-hydrogellins med väldigt god syregenomsläpp.

5. Dagens moderna kontaktlinser tillverkas vanligen av mjuka, hydrofoba (det vill säga vattenavstötande) silikonmaterial. Gemensamt för dessa linser är deras goda förmåga att omsätta och släppa igenom syre, samt bekväma ytskikt. Linserna släpper bättre igenom syre tack vare sitt stora vatteninnehåll, vilket är väldigt viktigt för hornhinnans funktionalitet. Moderna linser innehållet någonstans mellan 30 till 80% vatten.

6. Moderna kontaktlinser är dessutom väldigt tunna, vilket ökar komforten.

7. Ungefär 120-130 miljoner människor över hela världen använder kontaktlinser. Man räknar med att ungefär 1 av 5 som behöver glasögon använder kontaktlinser.

8. Det främst användningsområdet för kontaktlinser är vid närsynthet. Men idag kan kontaktlinser även korrigera vid översynthet, astigmatism och ålderssynthet.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes