topmeny

Ögonlocket – ögats levande skyddsmekanism

Ögat är ett av kroppens mest sköra och känsliga organ, och har en mängd olika skydd och skyddmekanismer som försvar mot yttre åverkan. Grundskyddet är ögats placering i ögonhålan, men en annan viktig skyddsmekanism är ögonlocken. Framöver ska vi titta lite närmare på just ögonlockets funktion och uppbyggnad.

Såväl det övre som det nedre ögonlocket är täckt med hud på utsidan och en distinkt genomskinlig hinna på insidan, kallad för bindehinnan, eller ”konjunktiva” som är det latinska namnet för denna hinna.

Den stabiliserande bindvävsplattan

Ögonlocken är också utrustade med en stabiliserande bindvävsplatta, kallad för tarsus, som är placerad under själva huden och de tunna musklerna som finns i ögonlocken. Denna bindvävsplatta är i sin tur fäst mot en lika tunn bindvävshinna, septum orbitale, som leder ända till benkanten mot ögonhålan och har som syfte att hålla fettkudden bakom och runt ögat på plats.

Ett åldertecken som inte är helt ovanligt är att bindvävshinnan försvagas på så vis att fett tränger upp mot huden – och resulterar i ett slags svullna nedre ögonlock, eller som man brukar säga i vardagstal: påsar under ögonen. (En lika vanlig orsak till samma fenomen är att huden med åren blir naturligt förslappad och därför också lättare svullnar).

I ögonvrån

I kanten av ögonlocken sitter körtlar som producerar ett oljigt sekret som gör att tårvätskan inte dunstar så snabbt. Här sitter förstås också ögonfransarna, cilierna. I ögonvrån in mot näsan sitter en liten ”knopp” och en liten flik som egentligen inte har någon funktion längre, kallad för caruncula. Denna kan dock bli irriterad om man får en infektion i ögat och blir då röd och svullen.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes