topmeny

Om kontaktlinser, recept & vikten av att följa upp användandet av linser

Med tanke på det stora utbudet av kontaktlinser på nätet, antalet återförsäljare och den ständiga strömmen nya linssorter, är det lätt att som ny linsanvändare bli förvirrad. Hur vet man vilken kontaktlins som är den mest optimala? Hur väljer man?

Faktum är att denna fråga är väldigt, väldigt enkelt att svara på. Man väljer inte. Man går till en optiker, gör en syn-och ögonundersökning, och följer sedan det råd som optikern ger.

I detta ingår att man också provat ut passande kontaktlinser och får ett så kallat kontaktlinsrecept. På ett sådant recept anges vanligen lite fler världen än vad som är brukligt på ett glasögonrecept. Förutom linsens styrka i dioptrier, både den del som uttrycker graden av ålderssynhet, närsynthet eller översynthet och den del som visar astigmatismen, innefattar ett kontaktlinsrecept även uppgift om diametern på kontaktlinsen och den så kallade baskurvan (BC). Baskurvan är radien på den cirkelbåge som står i paritet med kontaktlinsens insida. Samtliga dessa uppgifter är nödvändiga för att hitta en korrekt kontaktlins.

Sverige bäst i världen på linser
Undersökningar har visat att Sverige har minst antal komplikationer av kontaktlinser i hela världen. En stor del av denna framgång kan förklaras med att vi alltid haft en god kontroll via optiker av de som använder linser.

Det vanliga är att optiker kallar för kontroll en gång om året, och undersöker då ögat och synen och letar efter eventuella komplikationer. Vid detta tillfälle kan de också ge rekommendationer på nya linssorter som passar ditt öga bättre eller andra innovationer och upptäckter på linsmarknaden.

Poängen är att du inte bör utebli från dessa kontroller – och vara noga med att lyssna på din optikers råd!

De flesta bieffekter och problem av kontaktlinser kan elimineras om de upptäcks och behandlas i tid. Och tvärtom: om man inte upptäcker dem eller behandlar, så kan de ge bestående men.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes