topmeny

Om rinnande ögon – symptom, orsaker och behandling av vått öga

Våta ögon, eller att ögat blir vått överhuvudtaget, är helt normalt och beror oftast på att ögat försöker skydda hornhinnan genom att producera mer tårar. Till exempels är detta vanligt när det blåser eller är kallt ute.

Även når någon yttre faktor ”retar” ögat yta, det kan exempelvis innefatta smuts, damm eller rök, så försvarar ögat sig genom att producera tårar. Detta slags våta, rinnande ögon, är alltså en helt normal reflex på retning av ögats yta, och ska alltså inte ”behandlas”.

Det är först när ögat rinner i ”normala” situationer, som när man är inomhus och när man läser eller tittar på tv, som man kan misstänka att något inte står rätt till – och som det kan vara läge att göra en undersökning av tillståndet. För mycket tårar kan störa synen och leda till hudirritationer, och det är förstås rent allmänt inte så trevligt att gå omkring och se ut som man gråter jämt och ständigt.

Orsaken till rinnande ögon är vanligtvis ett stopp, eller trångmål, i tårkanalen i ögonlocket. Detta kan i sin tur orsakas av många olika faktorer, som att man har fått skräp i ögat eller av en ärrbildning.

Behandling av rinnande ögon

Det vanligaste behandlingen av rinnande ögon hos vuxna består av att man öppnar tårvägen med en tunn tråd (en sond) som nedförs i tårvägarna och liksom ”dammsugar rören” och rensar dem. Ingreppet kan ske med vanlig lokalbedövning och hjälper i de allra flesta fall direkt.

Problemet är dock att samma öppning har en tendens att återigen bli för trång, och då återkommer besvären. Därför är det också vanligt att man placerar en tunn silikonslang i kanalen för att hålla den öppen. Denna slang för vanligen ligga kvar i ett par månader innan man tar bort den. Förhoppningsvis har tårkanalen då bildat en större öppning.

Ett sådant ingrepp kan ibland få bieffekter, eller ”komplikationer” om slangen lossnar och petar ut i ögat eller i näsan. Skulle detta hända ska man uppsöka sjukvård.

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes