topmeny

Rött öga – vad har hänt om man drabbas av rött, blodfärgat öga?

I princip så uppstår fenomenet med rött öga av två olika orsaker. Dels så kan det bero på att de ytliga blodkärlen på ögats yta är så vidgade att ögat ser rött ut. Dels så kan det bero på en blödning under bindehinnan.

En blödning på bindehinnan är, hur illa det än ser ut, ingen ”ögonskada” utan orsakas av att ett litet blodkärl i ögat spricker och lite blod kommer ut under bindehinnan. Det kan så mycket allvarligt ut, hela öganvitan blir plötsligt färgad helt röd, och en vanlig reaktion är förstås att uppsöka akutvård, men det är som sagt ingen allvarlig skada det är frågan om.

Slag mot ögon
Det ska dock påpekas att en blödning som uppkommit under bindehinnan ”spontant” inte är farlig, men om den uppkommer efter trauma (alltså slag eller annan åverkan) mot ögat, så kan det hota synen. Orsakas blödningen av att det blivit en spricka på ögat eller ett hål, så behöver man vård, annars kommer ögat med största sannolikhet att ta skada.

Som nämnt inledningsvis kan ett rött öga även bero på att blodkärlen på ögats yta har vidgat sig så pass mycket att de syns mycket tydligare. Detta tillstånd är exempelvis vanligt vid inflammationer och infektioner, men uppstår även vid ögonskador som en konsekvens av att något att inträffat inne i ögat eller på ögats yta. Om du är osäker på om ditt röda öga är ”farligt” för din syn eller inte, så ska du alltid uppsöka vård och få ögat undersökt. Synen och ögonen är inget som är värt att riskera. Men principerna är följaktligen:

  • Spontan blödning i ögat = ofarligt rött öga
  • Trauma (slag, skada) mot ögat = uppsöka vård och få behandling
Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes