topmeny

Så utvecklas synskärpan – om normalutvecklad och felutvecklad synskärpa

Vår synskärpa är i ständig utveckling. Ett nyfött barn har en mycket låg synskärpa, mindre än 0,1. Detta beror på flera olika saker. Ett nyfött öga är mindre än ett vuxet öga och hornhinnan har också en större krökning då man är nyfödd. Detta leder till en högre brytkraft i linsen.

Man brukar räkna med att en brytkraft på ögonlinsen hos den nyfödde på 36 dioptrier medan den vuxna har 18. Dessa faktorer sammantagna, samt det faktum att synbanan och synkortex inte har utvecklats färdigt när man är nyfödd, bidrar till den låga synskärpan.

Utvecklingen av synskärpan går dock väldigt snabbt och redan vid ett års ålder har hornhinnan uppnått en ”vuxen” brytkraft. Ögats lins blir också successivt plattare och den ”vuxna” styrkan på 18 dioptier uppnås vanligen i 7-års åldern. Det är också vid denna tidpunkt då ögat vuxit till sin ”normala” vuxna längd. Hos den som blir myop, det vill säga närsynt, fortsätter dock tillväxten av ögats längd högre upp i åldern.

0,8 är normal synskärpa i 4-års åldern
Man brukar generellt räkna med att barnet har en synskärpa på minst 0,8 när det når fyra års ålder. Denna brukas testas på BVC i samband med fyraårskollen, exempelvis med hjälp av en HVOT-tavla. Barn som inte klarar detta test får göra ett nytt efter ett par veckor.

Om det visar sig att barnet ifråga fortfarande har en lägre synskärpa än normalt brukar de remitteras till en ögonspecialist för vidare utredning. Om synskärpan inte utvecklas som den ska kan ögonen drabbas av så kallad Amblyopi, som kan behandlas på flera olika sätt (förutsatt att den upptäcks i tid).

Comments are closed.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes