topmeny

Tillbehör till linser – en guide till linstillbehör

Att sköta dina kontaktlinser på rätt sätt är inte bara viktigt för linserna hållbarhet och kvalitet ur en ekonomisk synvinkel. Det är också avgörande för att du ska undvika komplikationer och bieffekter av ditt linsanvändande. Två grundläggande tillbehör till dina kontaktlinser är linsvätskor och linsetui.

Linsvätskor
Linsvätskor används för att rengöra kontaktlinserna och finns i många olika utförande. Utvecklingen har gått fort de senaste åren och idag finns linsvätskor som både kan ytrengöra, lösa upp proteinavlagringar och fett, samt eliminera bakterier.

Vilken slags linsvätska man bör använda beror i första hand på vilket linsmaterial man använder, men också på vilken typ av beläggning som fastnar på linsen. I detta fall kan din optiker ge råd om vilken linsvätska som är den mest optimala.

Om man använder vätskor som ska sköljas bort från linserna är det viktigt att man gör detta med stor noggranhet; framförallt då denna vätska kan reta ögat ordentligt om man slarvat med att få bort allt.

Att rengöra linserna genomm att stoppa in dem i munnen rekommenderas inte. Detta eftersom munhålan innehåller mängder av bakterier som kan infektera ögat. Man bör alltid ha med ett mindre linsetui i väskan eller fickan så att man kan rengöra linsen om den fallit ur ögat.

Problem med reaktioner på linsvätska
Även om det står på förpackningen att linsvätskan är till för känsliga ögon kan den innehålla ämnen som ditt öga reagerar negativt på. Speciellt olika slags konserveringsmedel är välkända för att orsaka allergiska reaktioner. Symptom på en sådan reaktioner kan vara irritaton, skavkänsla eller rodnad. Man bör då ta ut linsen och skölja ögat med koksaltlösning eller kranvatten. Ta sedan med förpackningen med linsvätska till din optiker och byt ut den mot en mer passande linsvätska. Ett enkelt sätt att slippa linsvätska överhuvudtaget, och om man inte kommer tillrätta med problemet, är att använda så kallade endagslinser.

Linsetui
Ett linsetui används för att förvara linserna över natten. Dessa etuier måste hållas rena. Annars kan det lätt samlas bakterier i dem, som i sin tur kan smuta ner kontaktlinserna och orsaka problem för ögat. Linsetiuer är tillverkade för en optimal förvaring av linserna och bör därför inte ersättas med hemmagjorda varianter eller andra förvaringsmetoder.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes