topmeny

Toriska Linser

En torisk lins är avsedd att korrigera brytningsfel, och sålunda benämningen på kontaktlinser som ska användas av astigmatiker. Och detta är inte en liten grupp personer. Tvärtom visar undersökningar att nästan femtio procent av alla som behöver justera synen har en lättare eller svårare form av astigmatism.

En ojämnt slipad kontaktlins

Astigmatism innebär i praktiken att ögat har olika brytningspotioner beroende på vilken riktning det fokuserar. Man kan alltså ha utmärkt syn i somliga vinklar och dålig i andra. För att justera dessa diskrepanser så slipas de toriska linserna på ett, i brist på bättre beskrivning, ”ojämnt sätt”. Detta slags teknik var från början relativt outvecklad, men har de senaste åren raffinerats och förfinats så nära perfektion man kan komma. Idag är det alltså fullt möjligt att ha relativt svår astigmatism och bli avhjälpt genom att bära toriska linser.

Skaffa alltid recept först

Precis som med alla kontaktlinser ska du först och främst ha ett recept utfärdat av en optiker innan du köper dina toriska linser. Har du brytningsfel är det givetvis viktigt att alla variabler överensstämmer och att linsen anpassas exakt efter ditt behov. Du kan givetvis köpa dina toriska linser på nätet, det brukar vara betydligt billigare, men innan dess ska de gjutas och provas ut hos en optiker. När du använt dina toriska linser under en tid, och känner dig bekväm med dem – ja, då kan du beställa på nätet.

Här nedanför hittar du förslag på 3 av marknadens mest sålda toriska linser. Klicka dig vidare för att jämföra pris och få mer info om respektive lins.

Frequency Xcel Toric

Frequency xcel toric är en ytterst populär och flexibel månadslins från Coopervision som korrigerar astigmatism, det vill säga det slags synfel som beror på en onormal krökning av horhinnan. Frequency Xcel Toric har i detta avseende utvecklats för att komma till rätta med brytningsfelet, och har även visat sig fungera utmärkt för personer med kraftigt brytningsfel.

 • Läs mer om Frequency Xcel Toric


 • Soflens Toric

  Detta är en så kallad torisk månadslins. Begreppet ”torisk” innebär att det primärt är en lins som syftar till att justera astigmatiska brytningsfel. Med brytningsfel åsyftas egentligen alla slags avvikelser i ögats ljusbrytande förmåga. Med andra ord långsynthet, närsynthet och astigmatiskt brytningsfel. Astigmatism innebär helt enkelt att ögat har olika brytningskraft i olika riktningar, vilket Soflens Toric från tillverkaren Bausch & Lomb syftar till att justera.

 • Läs mer om Soflens Toric


 • Biofinity Toric

  Bra kontaktlinser är detsamma som bra ledarskap: de fungerar som bäst när man inte märker av dem alls. I linserna fall när de är ”som ett med ögat”. Vilket är ett omständigt sätt att säga följande. Precis som systerprodukten Biofinity är Biofinity Toric en synnerligen komfortabel lins. Tillverkad i unika materialet Aguaform fungerar den som en syresättare och återfuktare av ditt öga.

  Läs mer om Biofinity Toric


  Comments are closed.

  Powered by WordPress. Designed by WooThemes