topmeny

Vanliga frågor

I vilken ålder kan man börja använda kontaktlinser?
Det finns ingen exakt åldersgräns för när man anses mogen att börja använda kontaktlinser, ej heller några medicinska hinder för att börja använda linser i unga år. Detta är alltså något individuellt. Det viktiga i sammanhanget är att man är tillräckligt mogen för att klara av den hantering som krävs. Med andra ord att man kan sätta in och ta ut linserna på rätt sätt, samt att man kan förvara, rengöra och vårda dem. En gängse riktlinje som använts är att man anses mogen att använda kontaktlinser när man gått ut grundskolan, det vill säga i fjorton, femton års åldern, men detta är som sagt väldigt individuellt.

Kan man vara för gammal för att använda kontaktlinser?
Om man har friska ögon och kan bära kontaktlinser utan problem finns det inget som säger att man inte kan ha kontaktlinser upp i hög ålder. Det finns vissa faktorer som kan försvåra användandet när man blir äldre. Som att man blir mer darrig på handen, och därför har svårare att sätta in och ta ut linserna. En annan faktor är att ögonen blir torrare med åldern, men detta kan å andra sidan kompenseras med att använda kontaktlinser med högre vattenhalt och bättre syregenomsläpp.

Vad ska jag göra om jag glömt linserna i behållaren..och de torkat ut?
Att linserna glöms och torkar ut är ett vanligt ”problem” för alla som använder kontaktlinser. Om detta sker kan man lägga ner linsen i sin behållare, fylla på med linsvätska och låta den ligga där. Då suger linsen upp vätskan och den återfår sin form på ett par timmar. Efter denna åtgärd kan man prova om linsen känns som vanligt. Om inte så börr den bytas ut mot en annan lins, då risken är att den har skadats – och därför är torr.

Vad är de små vita prickarna som syns på mina linser?
Dessa små prickar är vanligen så kallade proteinbeläggningar på linsens yta. Vilket i princip innebär att linsen behöver ersättas med en ny och fräsch. Uppkomsten och frekvensen av proteinbeläggningar är väldigt individuell. Det är dock viktigt att man byter lins, eftersom dessa beläggningar kan leda till att man utvecklar kontaktlinsallergi. Om dessa pricker är ett ständigt återkommande problem, kan man diskutera med sin optiker om att eventuellt använda en annan linsvätska. Eller byta till en annan linssort.

Hur vet jag om min lins sitter rätt?
Tillverkare av kontaktlinser vet givetvis att linsen måste sitta rätt för att fungera – och skapar därför linser som är extremt enkla att sätta in på rätt sätt. Om linsen skaver, och man misstänker att man satt in den på fel sätt, ska man givetvis ta ut den och kontrollera. En del linser har till och med markeringar så att man kan se vilken sida som är in respektive ut.

Kan jag bära kontaktlinser även om jag är allergisk?
Vissa personer har allergi mot de proteiner som bildas då man använder kontaktlinser, och då blir givetvis själva bruket av kontaktlinser ett problem. Andra personer med allergi reagerar inte alls på dessa proteiner, och har sålunda inga besvär med att bära kontaktlinser. Med andra ord: om du har allergi, så byter detta inte per automatik att du inte kan bära kontaktlinser. Allergier mot kontaktlinser är alltså en individuellt, och du bör alltid rådfråga och testa linser i samråd med din optiker.

Är det riskfritt att köpa kontaktlinser på nätet?
Ja, förutsatt att du väljer etablerade och seriösa e-butiker där du kan köpa exakt den typ av linser som du fått recept på. Försäljning av linser på nätet är numera en synnerligen etablerad och kontrollerad verksamhet. Och det är precis samma linser du kan köpa på nätet, som finns hos din optiker. Men eftersom butikerna på nätet inte har samma logistikkostnader eller butikskostnader/omkostnader som den gängse optikern, är priserna lägre. Här på kontaktlinserbilligt.se tipsar vi om seriösa e-butiker och jämför priser på olika typer av kontaktlinser.

Säljer ni egna linser?
Nej. Vi säljer inte linser själva, utan tipsar om bra e-butiker och jämför priser. Vi ger också kunderna en möjlighet att lämna omdömen och recensioner av de olika linserna – och linsförsäljarna.

Du hittar mer svar på dina frågor om du läser artiklarna under allmänt om konktaktlinser.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes